Ce distanţă poate alerga copilul meu de vârsta x?

<span class="fa fa-user"></span>
Gabriel Solomon
Atletism
10.3K
0

Aceasta este o întrebare pe care o primesc destul de des şi la care o să încerc să răspund în acest articol. Vreau să spun de la început că nu sunt părinte aşa că voi răspunde mai mult în urma cunoştinţelor pe care le am din diverse articole şi cărţi despre alergare pe care le-am citit dar şi din experienţa evenimentelor pentru copii în care am fost implicat.

Odată cu creşterea numarului de alergători atât la nivel mondial cât şi la noi, apare din ce în ce mai des întrebarea: cât de mult poate alerga un copil? Sau mai bine zis cât de mult poate alerga un copil fără a-i afectata dezvoltarea şi sănătatea. Această discuţie este si mai dezbătută în ultimii ani când apar din ce în ce mai multe cazuri de copii cu vârste din ce în ce mai mici care participă la maratoane şi chiar la ultramaratoane.

Dacă aţi ajuns până aici crezând că găsiţi o formulă exactă genul “distanţa = vârsta / înălţime * greutate” îmi pare rău să vă dezamăgesc dar ea nu există. Nu există nici măcar un tabel cu distanţe în funcţie de vârstă, există mai mult un set de principii mari ce ar trebui respectate pe care o să încerc să le enunţ.

Alegerea trebuie să plece de la copil

Nu de multe ori părinţii, mai ales cei alergători, au tendinţa de a forţa un pic alegerea. Este un sentiment foarte interesant să îţi dai seamă că tu poţi “controla” într-un fel viaţa unui omuleţ (să zicem că fiind un frate mai mare am testat un pic sentimentul) dar până la urmă trebuie să ne dăm seama că trebuie ca ei să fie în scaunul soferului, părinţii doar să pună semnele de circulaţie acolo unde e cazul :-p.

Copilul trebuie să alerge atât cât îşi doreşte

Nu de puţine ori întrebarea de cât de mult poate alerga un copil vine de la un părinte care doreşte să stie dacă copilul lui poate alerga mai mult decât până acum. Ar poate să participe la cursa de 3km, da la 5?!
De multe ori copilul se opreşte instinctual atunci când se apropie de distanţe care le depăsesc vârsta.

Alergarea trebuie să fie o bucurie

Cred că nu de puţine ori am vazut la concursuri părinţi care îşi forţează copiii să participe, care ţipă la ei de pe margine sau îi ceartă pe urmă că nu au alergat destul de tare. E păcat şi mă găndesc cu tristeţe că acel copil după aceste experienţe nu cred că va mai alerga şi va prinde un gust amar pentru acest sport.

Ar trebui evitate antrenamentele sistematice

(5-6 antrenamente pe săptămână) şi sportul de performanţă până la pubertate
Până la pubertate copiii sunt într-o creştere rapidă, iar antrenamentele foarte dese pot interveni în această dezvoltare. În jurul vârstei de 12 ani pentru fete si 14 pentru bâieţi este recomandată trecerea către programe de antrenament mai structurate şi către un regim mai competitiv

Distanţe recomandate în funcţie de vârstă

Pentru copiii de până în 5 ani sunt recomandate evenimente scurte de la o sută de metri până la 800m.
Pentru copiii de la 5 ani până la 8 ani se pot lua în calcul evenimente între 1 şi 3 km.
De la 8 până la 12 ani puteţi lua în calcul evenimente până în 5km.
Între 13 si 15 ani deja se pot orienta pentru distanţe până în 10km.
După 16 ani se pot duce până la semimaraton (21km) iar de la 18 ani chiar la maraton (42km).

Acestea sunt însă principii generale şi distanţa pentru fiecare copil trebuie să ia în calcul nivelul de dezvoltare fizică şi emoţională a fiecarui copil.

Atenţie!

În cazul copiilor sistemul osos si muscular este la fel ca ei, în crestere, şi nu a ajuns la o maturitate, astfel că o creştere prea rapidă a distanţelor sau intesităţii antrenamentelor poate cauza accidentări.

Este recomandată o vizită la medic înainte de a începe orice program de antrenament şi la fel oricănd apar dureri care durează mai mult de 24 de ore sau apar sistematic.

Ce-ar fi daca …

Ca să încheiem optimist, vă las cu un clip de promovare al unei iniţiative din Statele Unite.

Aţi susţine o astfel de iniţiativă?

Întrebarea este aici pentru părinţi. Când spun susţinere mă refer la implicare directă în convingerea scolii să adopte un astfel de program şi eventual voluntariat la orele de sport.

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments