Copiii născuţi toamna sunt mai buni la sport?

Uncategorized
2.2K
0

Din ciclul „un studiu britanic afirmă…”, vă prezentăm o teorie care afirmă că prichindeii născuţi în lunile noiembrie şi octombrie sunt într-o formă fizică mai bună, sunt mai puternici şi mai robuşti decât cei născuţi în celelalte 10 luni ale anului. Piciul tău în ce lună e născut?

Potrivit unui studiu realizat la Centrul pentru Ştiinţa Sportului şi Mişcării de la Universitatea Essex, copiii născuţi toamna se bucură de un “avantaj fizic clar” în comparaţie cu ceilalţi colegi de clasă, scrie The Guardian.

Cercetarea s-a făcut pe un eşantion de 8.550 de fete şi băieţi cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani de la 26 de şcoli publice din Essex. Toţi copiii au fost testaţi între 2007 şi 2010.

Au fost luate în calcul trei coordonate diferite ale condiţiei fizice: rezistenţă, putere de prindere şi puterea părţii inferioare a corpului. Rezultatele au arătat că luna de naştere a copilului poate să ducă la diferenţe “semnificative” la nivelul condiţiei fizice cardiovasculare, a forţei musculare şi a capacităţii de accelerare.

Copiii născuţi în noiembrie sunt, se pare, în cea mai bună formă fizică, testele indicând că sunt cei mai rezistenţi şi cei mai puternici, iar în ceea ce priveşte robusteţea se clasează pe locul secund. Cei născuţi în octombrie sunt într-o stare fizică aproape la fel de bună, fiind pe primul loc la robusteţe şi pe locul trei la putere. Copiii născuţi în luna decembrie se clasează şi ei aproape.

În unele cazuri, decalajul de capacitate fizică între copiii din aceeaşi clasă, dar născuţi in luni diferite, a fost foarte mare. “Spre exemplu, am constatat că un băiat născut în noiembrie poate să alerge cu cel puţin 10% mai repede, să sară cu 12% mai sus şi să aibă cu 15% mai multă putere decât un copil de aceeaşi vârstă născut în aprilie”, susţine Dr. Gavin Sandercock, cercetător al Centrului din Essex.

Publicat în Jurnalul Internaţional de Medicină Sportivă, studiul arată că, atunci când sunt combinate rezultatele pentru cele trei coordonate ale condiţiei fizice, copiii născuţi în aprilie sunt cei mai puţin în formă, urmaţi de cei născuţi în iunie.

Rezultatele par să indice că elevii născuţi în primele luni ale anului şcolar se bucură de un dublu “avantaj autumnal”: se ştie că au un avantaj academic, iar studiul de faţă afirmă că sunt mai bine dotaţi şi pentru sporturi.

Posibile explicaţii pentru superioritatea copiilor născuţi toamna

Autorii studiului cred că cea mai probabilă explicaţie este expunerea mai mare la soare în timpul lunilor de vară, în ultimul trimestru de sarcină. Astfel, copiii sunt expuşi la un nivel mai mare de vitamina D (“vitamina soarelui”), asociată cu numeroase beneficii de sănătate.

John Steele, directorul executiv al Youth Sport Trust, susţine că un factor important al dezvoltării sportive îl reprezintă şi felul în care copiii iau cunoştinţă de activităţile sportive.

“Copiii care au o primă experienţă de mai înaltă calitate, care le dezvoltă cunoştinţele fizice, sunt cei care vor fi mai agili, mai echilibraţi, vor avea o mai bună coordonare şi este probabil să se bucure de activităţile fizice şi să exceleze la sport pe măsură ce cresc”, spune John Steele.

UK Sport nu a putut să precizeze dacă un număr disproporţional de mare dintre cei 1300 de atleţi din 47 de domenii sportive pe care le finanţează sunt născuţi în noiembrie sau în octombrie. De asemenea, un reprezentant al UK Sport, Natalie Dunman, arată că, deşi diferenţele evidenţiate de studiu apar în cazul adolescenţilor care concurează în competiţii de juniori, acestea dispar până în momentul în care sportivii participă la competiţii de adulţi.

Sursă foto: kidsactivitiesblog.com.

Article Tags

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments