Copilul tău poate învăța să iubească alergarea

Atletism
2.5K
1

Nici o altă formă de mişcare nu este – se pare – mai naturală şi mai benefică decât alergarea. Atunci de ce să nu îi facem pe copii să o iubească?

Mai toți copiiii încep să meargă de pe la vârsta de 12 – 14 luni. La primele încercări sunt ajutați de părinţi, se sprijină în ridicare de orice obiect din preajmă şi, ulterior,devin tot mai siguri pe proprii paşi. Apoi apare dorinţa de a se juca cu alţi copii şi de a alerga împreună. Jocul îi face așadar mai stăpâni pe propriile mişcări.

Articol realizat împreună cu Alerg.ro

Joaca şi mişcarea înseamnă, de fapt, prima etapă a procesului prin care puteți să îi faceţi să învețe să iubească sportul.

Trebuie de aceea pornit de la ideea că, toată ziua, când sunt mici, copiii nu fac altceva decât să fie în mișcare, să… alerge. E drept că, odată cu trecerea anilor mulţi dintre ei consideră mișcarea fizică aproape ca pe o pedeapsă, nemaigăsind nimic distractiv în faptul de a alerga. Asta și pentru că, din nefericire, mulţi adulţi asociază ideea de mişcare cu efortul istovitor, cu plictiseala, iar copiii le urmează adesea exemplul.

Și, totuși, e tare simplu să îi faceți pe copii să se bucure de energia asociată alergării:

#1. Nu forţa! Lasă copilul să aleagă

Primul pas este să lăsaţi copilul să se joace în aer liber cât mai mult timp, apoi să nu îl forţaţi să practice un sport, ci să îl faceţi să experimenteze cât mai multe tipuri de activităţi sportive. De aceea, este important să oferiți copiilor ocazii de a conduce ei jocul, de a stabili ritmul propriu și de a se bucura astfel de alergare.

#2. Folosiţi alt termen pentru alergare

Puteţi înlocui cuvântul „alergare” cu ceva mai plăcut, mai atrăgător pentru copilul tău. Distracţia menţine atenția copiilor către sport. Distracţia, înțeleasă ca o activitate plăcută și ludică, potenţează capacitatea de învăţare şi s-a dovedit de asemenea că susţine performanţa. „Joaca” este un cuvânt mult mai potrivit. Joaca înseamnă distracţie, energie, viaţă.

#3. Fii un exemplu pentru copilul tău

Copilul tău se uită la tine pentru a afla cum să se comporte în societate, tu eşti modelul lui, aşa că foloseşte modul tău de comportament pentru a-l ghida. De multe ori este mai important ceea ce vede la tine decât ceea ce îi spui să facă.

#4. Alergați împreună

Indiferent de sezon, exerciţiile fizice practicate împreună cu copiii te vor umple de energie şi voie bună! Un traseu pe munte sau o simplă plimbare în parc pot fitransformate într-o “alergare” dacă parcurgeți împreună, într-un ritm alert, anumite porțiuni.  În cele din urmă, acestea se transformă în momente pe care le veți rememora cu bucurie.

#5. Învață-l, cu moderație, ce e succesul

Încurajează-ţi copilul să participe la competiţii şi la concursuri sportive şi acordă sportului aceeaşi importantă ca şi pregătirii şcolare. Competiţiile la disciplineleatletice sunt binevenite, indiferent de nivelul de performanţă al copilului, pentru că îl ajută să înţeleagă ce înseamnă un concurs sportiv, să se antreneze după un program stabilit şi să respecte reguli. Dar niciodată nu exagera în acest sens. Mai ales la vîrste mici, performanța se face cu moderație.

#6. Oferă-i echipament adecvat

Un echipament potrivit vârstei și dorințelor copiilor este o condiţie obligatorie, indiferent de tipul de sport practicat. Pentru ca să le fie comod să practice antrenamentele, copiii trebuie să aibă haine potrivite dar mai ales încălțăminte comodă. Spre exemplu, este important să alegem echipament care permite aerisirea corpului în cazul activităților sportive, precum alergarea, care presupun multă mișcare și un efort fizic alert.

Mai e nevoie de vreo concluzie? Așadar, jucați-vă împreună alergînd.


Articol tradus și adaptat de Gabriela Prădatu

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments