De la Operaţiunea Oliţa la Operaţiunea Escalada

Uncategorized
2K
0

La vârsta de 2 ani, pentru mulţi dintre bebeluşi e momentul “Operaţiunii Oliţa” şi al rupturii de lumea pamperşilor. Pentru Zen Shimane, părăsirea scutecelor şi, prin asta, obţinerea “libertăţii” nu au fost de ajuns. A vrut mai mult, mai sus. Aşa că i-a venit să se urce pe pereţi. La propriu.

Dezinvoltura SportPiciului din Ţara Soarelui Răsare poate stârni invidia oricărui căţărător experimentat ori adult. Nicicând expresia “easy peasy Japanesey” nu a avut o însemnătate mai mare ca în cazul lui Zen.

Cât de mare este puterea exemplului şi cât de importanţi sunt cei 7 ani de acasă o putem întelege inclusiv din acest caz. Căci Zen a început să se caţere încă de la vârsta de 1 an şi jumătate, când i-a văzut pe părinţii săi în acţiune într-o sală de escaladă.

Desigur, nu e prima oară când un copil învaţă de la o vârstă fragedă să se caţere, dar de obicei sălile impun regulamente destul de stricte: adesea vârsta minimă permisă este de 4 sau 5 ani, uneori chiar de 6, în cel mai bun caz de 3 ani. Zen a început mult mai devreme şi, mult mai important, a făcut-o fără a fi forţat, ci doar urmând exemplul parental.

Desigur, mama şi tatăl au în vedere posibilele efecte negative ale escaladei asupra organismului: influenţa asupra dezvoltării musculare şi riscurile de căzături. Important însă este că piticul lor va avea mereu un sprijin şi va alege singur dacă mai vrea să facă acest sport.

Discuţia despre cât de responsabili sunt părinţii lui Zen o lăsăm în seama altora. Ne mulţumim să spunem că e important să le arătăm SportPicilor cât de frumoasă şi de sănătoasă este mişcarea. Şi mai amintim că escalada este un sport indicat copiilor timizi, dezvoltă echilibrul şi spiritul de analiză, creşte supleţea şi precizia.

Zen nu este singurul piticot îndragostit de sport şi de mişcare. Vezi şi cazul lui Joshua Manning, un adolescent care suferă de autism, dar care găseşte o “evadare” în alergările pe distanţe lungi.

Article Tags

Website Comments

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments