Două poveşti despre adevărata miză a sportului

Început de noiembrie: două liceene sunt descalificate în timpul unui cros din Minnesota, pentru că au ajutat pe traseu o colegă ce căzuse. Mijloc de decembrie: un tânăr concurent se împiedică în timp ce trece linia de finiş a unui semimaraton din Dallas, dar este ridicat şi purtat pe braţe de fratele său, alergător şi el. Două poveşti despre ce ar trebui să însemne sportul în general şi alergarea în particular – mai mult decât o colecţie de competiţii.

Povestea alergătoarelor descalificate pentru că au făcut o faptă bună

Regulamentele sunt stricte la cursele de alergare: participanţii nu au voie să fie ajutaţi sau să ofere ajutor pe parcursul competiţiei.

Regula aceasta era ştiută şi de Tierney Winter şi Kailee Kiminski, două liceene înscrise la Minnesota Cross Country, pe 1 noiembrie. Totuşi, tinerele s-au oprit pentru a o ajuta pe Jessica Christoffer, care tocmai căzuse cu 100 de metri înainte de final, şi au trecut linia de finiş împreună.

Deşi toate cele trei alergătoare au fost descalificate, Tierney şi Kailee nu regretă decizia luată. Probabil pentru că ele văd sportul altfel decât ziariştii, care au numit-o pe Jessica Christoffer ca fiind “adversara” lor.

Povestea unei fotografii devenite “viral” în decembrie: cu fratele alergător în braţe

Judson şi Trace sunt doi tineri alergători competitivi, dar care nu alergaseră niciodată o cursa împreună. Aşa că au decis să schimbe această situaţie şi s-au înscris la semimaratonul Metro PCS din Dallas, programat pe 14 decembrie 2014.

Judson, elev aflat în clasa a 6-a, a început să aibă probleme pe la jumătatea cursei, dar a continuat datorită încurajarilor venite din partea fratelui său mai mare. “Mă bucur foarte tare că a ales să alerge cu mine şi să-mi rămână alături. Mi-era teamă că o va lua la goană. Dar a rămas lângă mine până la capăt şi m-a împins spre linia de sosire”, spune Judson, care avea o medie de 6:45 pe milă, dar a reuşit să coboare la 6:20 către finish.

“Apropiindu-ne de final am început să urlu din toţi rărunchii, iar fratele meu a început să alerge cât de repede putea. Ce s-a întamplat a fost o nebunie!”, povesteşte Trace.

Cei doi au sprintat în timp ce treceau de linia de sosire, moment în care Judson a început să se împiedice. A fost însă imediat luat în braţe de fratele său, care l-a mutat din calea celorlalţi alergători.

O postare motivaţională

Fotograful Gerry “G.J.” McCarthy de la Dallas Morning News a surprins acesta scenă şi a postat o imagine pe twitter. În doar câteva ore, tweet-ul a devenit “viral” pe internet, ajung chiar şi subiect la ştirile TV. Într-o postare pe blog, GJ spune povestea acestei întâmplări fericite.

Din cele 1822 de fotografii făcute în acea duminică, fraţii Greer apar în 36 dintre ele, toate fiind făcute într-un interval de 17 secunde. Trace şi Judson i-au atras atenţia lui GJ la câteva minute după sosirea lui Jordan Bloesser, locul 3 la feminin.

În timp ce edita miile de fotografii făcute pe perioada a peste 300 de minute de competiţie (a existat şi o probă de maraton), McCarthy a decis să posteze pe twitter una dintre fotografiile cu cei doi fraţi. Pe atunci nu ştia legătura de rudenie a celor surprinşi de camera foto.

În ciuda faptului că scena s-a petrecut abia după linia de finiş (cei doi nu au fost deci descalificaţi), momentul rămâne impresionant şi ne aminteşte de un alt caz – al Kaylei Montgomery, adolescenta care aleargă fără să-şi simtă picioarele (din cauza sclerozei multiple), motiv pentru care trebuie să fie prinsă în braţe de antrenorul ei pentru a se putea opri după linia de sosire.

Foto: captură preluată de pe blogul fotografului Gerry “G.J.” McCarthy (Dallas Morning News)

Article Tags

Website Comments

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments