Motiveaza-ti copilul sa faca miscare cu un pedometru

<span class="fa fa-user"></span>
Gabriel Solomon
AtletismJocuri de miscare
3.3K
1

În era digitală, plină de gadgeturi şi jocuri cu animaţii atractive poate fi destul de greu să atragi un copil să lase viaţă virtuală şi să găsească plăcere în a face mişcare. Poate o variantă ar fi să interzici jocurile pentru copilul tău (care să fim serioşi nu va face decât să îl atragă şi mai mult). Eu cred că există o soluţie mai bună: să învăţăm de la ele şi să vedem cum putem folosi puterea lor în a direcţiona copii într-o direcţie mai bună. O variantă a acestei ideei ar fi să faci un joc împreună cu copilul tău folosind un pedometru.

În primul rând eu cred că cei mici vor să facă mişcare. Poate sunt eu mai optimist, poate că nu am trecut încă prin experienţa de părinte, dar cred din toată inima că dacă găseşti modalitatea şi activitatea pe placul piciului tău el va face mişcare cu bucurie.

Dar hai să o luăm cu începutul.

Ce sunt pedometrele şi ce măsoară ele?

Ele sunt un mic dispozitiv electronic, care măsoară numărul de paşi ai celui care îl poartă. Sunt în principal trei tipuri de pedometre:
– cele care se poartă cu clips pe un articol de îmbrăcăminte
– cele care se prind de şireturile de la încălţăminte
– cele tip brăţară care se poartă la mână

Pentru copii eu aş recomandă cele tip brăţară, care sunt mult mai practice şi cu riscul cel mai mic de a fi rătăcite sau pierdute. În plus ele au avantajul că purtate la mâna nu trebuie să ţii minte să îl pui de fiecare dată dimineaţă pe noiile haine sau încălţări. O astfel de brăţară este Nike FuelBand disponibilă pe la Orange shop.

Toate pedometrele îţi afişează cel puţin numărul de paşi, însă sunt unele modele care afişează şi alţi parametri ca: numărul de calorii arse, distanţa, timpul activităţii sau ora.

Provocarea

Piciul tău trebuie să atingă un anumit nivel de mişcare pentru a câştigă un mic premiu.
Nivelul poate fi unul zilnic, de genul: face 10.000 de paşi într-o zi poate să se uite 30 de minute la desene animate. Sau poate unul pe o perioada mai lungă: dacă face o săptămâna cu 10.000 paşi zilnic îi cumperi o jucărie pe care şi-o doreşte. Recompensele pot fi însă şi unele simbolice şi aici putem învăţa din jocuri şi să gândim un sistem de niveluri şă badge-uri în funcţie de activitatea realizată. Poţi să îi oferi o diplomă sau o medalie specială cu care el se poate lăuda prietenilor :)

Ce unitate să folosim ca măsură?

Desigur cea mai la îndemână unitate de măsură va fi numărul de paşi pe zi. Însă un alt indicator important, dacă pedometrul tău îl afişează ar fi durata totală de activitate într-o zi.

Majoritatea pedometrelor nu au o memorie, astfel că la finalul fiecărei zi este necesar să notezi într-un jurnal parametrii din aceea zi. Acest lucru este cu atât mai necesar dacă ai stabilit un obiectiv pe termen mai lung.

Pentru început însă cred că cel mai simplu este să începi cu numărul de paşi făcuţi.

Câţi paşi ar trebui să facă copilul meu într-o zi?

Un obiectiv mediu ar fi de cam de 10.000 de paşi pe zi. Însă anumite studii au descoperit că pentru copii între 8 şi 10 ani, 10.000 de paşi ar fi un obiectiv cam mic, unul mai indicat ar fi undeva între 12.000 şi 16.000 de paşi. Totuşi varianta cea mai recomandată de specialişti este de a stabili un obiectiv personalizat în funcţie de fiecare copil.
Acest lucru se realizează destul de simplu: stabileşte împreună cu piciul tău ca el să poarte pedometrul timp de o săptămâna, la finalul cărei vei face o medie şi stabileşti valoarea medie actuală. Urmând, ca în funcţie de nivelul de activitate din aceea săptămâna, starea de fitness actuală a piciului şi obiectivul de activitate fizică propus să stabileşti o valoare mai mare sau la fel cu valoarea medie ca obiectiv.

Ca idee, 3.000-4.000 de paşi înregistraţi de un pedometru, înseamnă cam 30 de minute de mers.

Câteva sfaturi în folosirea pedometrelor cu piciul tău

Explică-i cum funcţionează, ce fac butoanele (dacă are), cum înregistrează el paşii etc. În felul acesta îi satisfaci curiozitatea şi nu o să se apuce să facă experimente să vadă ce roticele sunt în interior ;))

Fii un model! Poartă şi tu un pedometru şi compară în fiecare seară câţi paşi aţi făcut. Poţi chiar, la început, să porţi timp de o săptămâna sau două doar tu pedometrul şi doar apoi să îi dai şi lui unul. În felul acesta el va fi mult mai entuziasmat să poarte nouă jucărie pe care nu avea voie să o folosească înainte.

Fă mici jocuri cu numărul de paşi. Pentru picii mai mari poţi să faci şi jocuri de matematică cu ei. Poţi să îl întrebi câţi paşi sunt de acasă până la şcoală, el fiind nevoit să facă o diferenţa între numărul de paşi afişat la plecarea de acasă şi când ajunge la şcoală.

Întreceri între pici

O modalitate pentru a te asigura că piciul tău nu se plictiseşte şi pentru a-l motiva să facă şi mai multă mişcare, poate chiar mai mult decât prin ai oferi o recompensă, este să faci o mică întrecere cine face mai multă mişcare. Ea poate fi între tine şi el, între picii tăi (dacă ai mai mulţi copii), între colegii lui de joacă etc. Pentru asta este nevoie cu atât mai mult de acel jurnal de activitate.

Un experiment

Cel mai mult mi-aş dori să văd în practică un experiment cu pedometre într-o şcoală. Poate la început într-o clasa din şcoală respectivă, în care toţi copiii să folosească timp de 2-3 luni pedometre, iar la finalul experimentului să încercăm să tragem o concluzie dacă pedometrele au încurajat într-adevăr copiii să facă mai mult mişcare sau nu.

Dacă eşti părinte, ce spui ai fi interesat că piciul tău să fie implicat într-un astfel de experiment?

Crezi că ar ajuta? Sunt chiar curios să aflu părerea ta în secţiunea de mai jos şi cine stie poate reuşim sa găsim o modalitate să punem în practică o astfel de idee ;)

Ideea nu este nouă, vezi clipul de mai jos:

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments