Oină pentru fete şi băieţi – selecţii în noiembrie

Încurajaţi de versurile de mare angajament “romantic din fire / dau cu bâta în neştire”, dar mai ales cunoscând pasiunea americanilor pentru bâte (baseball-ul se află printre cele mai apreciate sporturi în SUA) şi fetişul taximetriştilor români pentru măciucă (ştim că orice şofer care se respectă ascunde un asemenea instrument lângă sau sub scaun), vă îndemnăm să vă educaţi copiii în spiritul ciomagului. Nu trebuie decât să vă înscrieţi prichindeii în programul Pierre de Coubertin, unde vor fi selecţionaţi şi pregătiţi pentru oină, sportul nostru naţional.

Ciomag, măciucă, toroipan, ghioagă, jarchină, macă, moacă, otic, pătăchie, tămânjer, tăujer, tufan, tufă, botă, ceatlău, colvă, crivac, dârjală, haidamac, jilăvete, măcău, şuvei, taşmău, toropală, fuscel, fuşte – atâtea şi atâtea variante populare sau regionalisme ale fascinantei limbi române, toate desemnând băţul lung şi gros cu măciulie la unul dintre capete.

Pe scurt, bâta pe care cei mici o vor folosi pentru practicarea oinei, dacă decideţi să îi înscrieţi până pe 30 noiembrie la unul dintre cele două proiecte create de Ministerul Tineretului şi Sportului în mai multe oraşe ale ţării:

Click pe linkurile de mai sus pentru a afla detalii despre fiecare proiect, precum şi numere de telefon şi adrese de mail utile.

Categoria de vârstă, în cadrul ambelor proiecte, este juniori III (născuţi în anul 2000 şi mai mici) şi care nu au mai participat la un astfel de proiect până acum. Proiectele se desfăşoară pe centre, fiecărui centru fiindu-i alocat un responsabil ce se va ocupa, pe etape, de selecţia şi pregătirea copiilor până la turneul final.

Despre jocul de oină

Jocul de oină aminteşte de o foarte veche îndeletnicire a daco-romanilor, păstoritul. A “oina” oile înseamnă a le coborî toamna de la munte la şesul verde, într-o zonă sau localitate din apropierea unui râu, fenomen numit transhumanţă. Există şi ipoteza că ar fi un joc războinic, cu momente de atac şi de apărare, însă multe dintre denumirile şi expresiile folosite în joc sunt specifice păstorilor: căpitanul echipei se numeşte şi baci, bastonul se mai numeşte încă bâtă, intrarea în teren se numea intrare la strungă, jucătorul prins la mijloc – jucător la strungă.

Citeşte mai multe despre oină. Se pare că oina îşi are originile în Moldova.

Anul acesta, oina a fost recunoscută ca sportul naţional al României (prin Legea nr. 96 din 01.07.2014, completare la Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69 /2000)

Citeşte regulamentul jocului de oină şi vezi mai jos un video explicativ.

Foto: Federaţia Română de Oină – FB

Article Tags

Website Comments

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments