Patru ore de sport pentru şcolarii români

Uncategorized
2.3K
1

Vis realizabil, scenariu de film science-fiction, promisiune deşartă sau o nouă minciună sfruntată? Cam între aceste coordonate se “scaldă” una dintre marile probleme ale învăţământului românesc: numărul insuficient de ore de educaţie fizică.

Schimbare de atitudine la nivel de minister?

După ce în anii trecuţi a tăiat din numărul de ore de educaţie fizică, Ministerul Educaţiei a revenit la sentimente mai bune faţă de sport. Cel puţin la nivel declarativ.

Lunile trecute, Ministerul Educaţiei a prezentat o serie de promisiuni, anunţând că învățământul preuniversitar ar putea avea până la 4 ore de sport pe săptămână, conform portalinvatamant.ro.

Introducerea orelor în programă ar urma să se facă gradual:

  • Anul acesta ar fi trebuit să beneficieze de dublarea numărului de ore de sport doar elevii din ciclul primar şi elevii care intră în clasele a V-a, respectiv a IX-a.
  • De anul următor, de această dublare s-ar bucura şi cei din clasele a VI-a şi a XI-a.
  • Planul de durată: în decurs de 3-4 ani s-ar ajunge la nivelul maxim de sport în tot învățământul preuniversitar.

“Nu se poate face peste noapte, pentru că asta ar însemna 16.000 de profesori de educaţie fizică şi sport”, este explicaţia Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

La toate acestea se adaugă promisiuni pentru viitoare investiţii în bazele sportive, în condiţiile în care România are doar 3% dintre copii legitimaţi la cluburi sportive şcolare, adică de 10 ori mai puţin decât media europeană.

Mai multe ore de sport – dar cum?

Soluţia identificată de cei din Minister: orele suplimentare. “Poate că orele de sport ar trebui făcute suplimentar, peste ceea ce avem acum, pentru că, în fond, vorbim despre mișcare, despre sănătate, despre recreere. După șase ore de matematică într-o săptămână, e bine să faci patru ore de mișcare repartizate în reprize de câte două ore legat”, a explicat ministrul Remus Pricopie.

Înapoi la realitate

La doar o zi de la începerea noului an şcolar, certă este doar suplimentarea unor ore de matematică şi de arte vizuale şi abilităţi practice. Detalii aici.

Educaţia fizică rămâne o materie cu doar două ore pe săptămână:

Mişcare puţină, elevi obezi

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul copiilor obezi din învăţământul primar s-a dublat în ultimii opt ani. Mai mult, în România opt şcolari din o sută sunt deja obezi, adică au o greutate cu 20% mai mare decât ar fi normal. Aceasta înseamnă un total de 80.000 de elevi obezi.

Una dintre cauze: numărul redus de ore de sport. În plus, o oră de sport durează, oficial, 45 de minute. În realitate, elevii fac doar 15-20 de minute de mişcare propriu-zisă – spun specialiştii. De asemenea, statisticile arată că aproape jumatate dintre elevi nu participă la orele de sport: absenţe nemotivate în rândul liceenilor, respectiv scutiri medicale în cazul elevilor de şcoală generală.

Din ce în ce mai mulţi români au ajuns să conştientizeze nevoia ca cei mici să facă mai multe ore de sport în şcoli. Pe internet putem găsi chiar o pagină de facebook dedicată acestui subiect, precum şi o petiţie.

sursă foto: blogpentruviata.ro

Website Comments

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments