Tânăra care aleargă fără să-şi simtă picioarele

Atletism
2.6K
0

“Când simţi că nu mai poţi merge, aleargă!” – este dictonul după care se ghidează unul dintre alergătorii sufletişti din România. Pentru Kayla, o adolescentă suferind de scleroză multiplă, acest îndemn a suferit uşoare modificări, adaptate la situaţia ei specială: “Când nu-ţi mai simţi picioarele, aleargă!”

Poate că studiile nu sunt de ajuns pentru a vă convinge că trebuie să vă îndemnaţi copiii să facă sport. Uneori însă puterea exemplului este suficientă, mai ales când vedem tineri care fac mişcare în ciuda adversităţilor vieţii. Este cazul Kaylei Montgomery, care aleargă deşi suferă de scleroză multiplă (scleroză în plăci).

De la fotbal la alergare

Fiind un copil timid, Kayla a trebuit să fie împinsă de la spate de părinţi pentru a face mişcare. S-a oprit asupra fotbalului, pe care l-a practicat cu plăcere până la 14 ani. Atunci a aflat că suferă de scleroză multiplă, boală care atacă sistemul nervos central şi care afectează membrele, muşchii şi întreaga coordonare corporală.

Kayla a trebuit să renunţe la fotbal după ce a fost diagnosticată cu SM, boala incurabilă pentru care însă tânăra a găsit singură un leac: s-a apucat de alergat.

Când nu te mai poţi opri din alergare decât cu forţa

I-a spus antrenorului că vrea să profite din plin de fiecare zi pe care o trăieşte – acelaşi antrenor pe care îl consideră ca pe un tată şi în care are încredere totală. “Mi-aş pune viaţa în mâinile lui”, mărturiseşte Kayla şi chiar asta face, literalmente, la sfârşitul fiecărei alergări. Căci, incapabilă de a simţi orice la nivelul picioarelor, nu se poate opri singură atunci când trece linia de sosire şi trebuie să fie prinsă în braţe de antrenor.

Abia după ce corpul revine la temperatura normală, manifestarile sclezorei multiple dispar şi adolescenta îşi poate controla din nou membrele. De fiecare dată trece prin acest calvar, dar e ceea ce-şi doreşte. “O fac pentru că aşa sunt fericită, aşa ajung să mă simt normală şi întreagă. E dificil să trăieşti cu o boală în care organismul se luptă cu el însuşi. Când alerg, simt că pot să combat asta, simt că sunt apărată de mine însămi. Cât timp alerg, totul este bine.”

O boală cât un atu

Din cauza încălzirii organismului în timpul alergării, tânăra ajunge să nu-şi mai simtă deloc picioarele pe perioada cursei, iar acest fapt are mai multe implicaţii.

La început, lipsa de control asupra membrelor inferioare a reprezentat doar un impediment, căci e greu să alergi fără să-ţi poţi influenţa viteza. Spre exemplu: ajungi să alergi prea repede şi, deşi te bucuri de absenţa durerii din muşchi, vei avea dificultăţi cu respiraţia precipitată şi cu un ritm cardiac mult prea accelerat. Cu timpul însă a ajuns să transforme acest defect în atu şi a devenit una dintre cele mai rapide fete din Statele Unite.

În ultima cursă alergată pe perioada liceului, Kayla a câştigat locul întâi, deşi se împiedicase pe traseu. A început cu o căzătură în prima tură de pistă, dar a terminat alergarea, ca de fiecare dată, cu aceeaşi căzătură în braţele antrenorului ei.

Alte exemple de urmat, mai ales dacă aveţi potenţiali SportPici acasă:

  • Zen Shimane face escaladă la vârsta la care alţii poartă încă pamperşi
  • Joshua Manning, un adolescent care suferă de autism, găseşte o “evadare” în alergările pe distanţe lungi

Website Comments

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments