Trasee montane pentru copii – Canionul 7 Scări

<span class="fa fa-user"></span>
Gabriel Solomon
Trekking
14.8K
0

Sunt câteva abilități ale câror învățare am decis împreună cu Oana că intră la categoria impuse. Printre ele se numără mersul pe bicicletă, înotul și mersul pe munte. Chiar dacă nu vor să facă asta pe viitor, vrem ca ele să aibe cel puțin noțiuni elementare. Așa că am tot încercat să găsim diverse trasee care să fie potrivite pentru copii.

Credit photo: Antonia Georgescu

Până acum am mers mai multe pe trasee simple, poteci largi, care deși aveau poate ceva diferență de nivel să nu fie foarte tehnice. Dar, am zis să mergem cu ele și pe un traseu poate un pic mai tehnic și să vedem cum reacționează la înălțime, mers pe puțină stâncă. Aici cred că intră perfect ca traseu montan pentru copii – Canionul 7 Scări

Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare, în județul Brașov, România. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înalțimi între 2.5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat.

Mai multe puteți citii pe pagina de Wikipedia.

Localizare și acces

Canionul se află în apropiere de Brașov. Pentru a ajunge la baza canionului trebuie să intrați din DN1 spre Dâmbul Morii în localitatea Timișul de Jos. Nu există parcare amenajată, mașina o veți lăsa pe marginea drumului. Drumul de la barieră până la intrarea în Canion durează cam 30 minute cu un copil dar este foarte facil. Ultima oara era chiar și o mașină cu expresor pentru cafea la pachet :).

Detalii logistice

Accesul în Canionul 7 Scări se achiziționează de la punctul de taxare în apropiere de startul Canionului. Biletul costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi și studenți.

Pentru copii mai mici (până în 7-8 ani) veți putea achiziționa un ham special pentru al asigura pe traseu, în special la scările mai lungi. Noi l-am folosit pentru Adina și a fost foarte util și chiar haios :D Costul lui a fost parcă 15 lei și a trebui să lăsăm și un act de identitate.

La acest punct găsiți și un mic magazin cu apă, sucuri, ceva chestii dulci și de ronțăit precum și magneți de frigider.

Pentru că în canion este mereu mai rece, este indicat să aveți o bluză și chiar o mică foiță de ploaie pentru stropii de apă de la cascadă. Poate chiar și o bandană pentru cap.

Detalii Traseu

Traseul nu este foarte dificil și durează cam 30-40 min urcarea și cam 30 de minute coborărea. Aș spune că traseul poate fi parcurs ușor de copii de la 5-6 ani, dar cu siguranță depinde mult și de copil. Cred că ar fi important să încerce poate o drumeție mai pe platou înainte.

Aproape întreg traseul prin canion este pe scări sau pasarele metalice. Cea mai spectaculoasă zonă este cu siguranță scara cea mai înaltă ce trece foarte aprope de o cascadă.

La finalul traseului trebuie să faci dreapta și să urci puțin. De aici se urmează marcajul bulina roșie pentru a începe coborărea ce merge paralel cu defileul, nefiind permisă coborărea prin canion. Asta binențeles dacă nu vrei să faci o tură mai lungă până la cabana Piatra Mare (~ 4 ore dus). Coborărea te va scoate fix la punctul de taxare, lucru destul de util dacă ai nevoie să cumperi ceva apă sau de ronțăit :)

Pe pagina lor de Facebook se postează periodic informații despre starea traseului, evenimente locale și se anunță dacă este închis din cauze meteo etc.

Mai multe despre Canion puteți citi aici

Website Comments

  1. George Stan
    Reply

    Este foarte frumos sa coborati cu tiroliana. Costa 120 lei tot traseul (2 km) sau 70 lei jumatate. Trebuie sa aveti buletinul la voi si sa terminati traseul Canionului inainte de ora 16:30, deci trebuie sa plecati devreme. Dupa ora 16:30 nu se mai dau echipamente pentru tiroliana

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments