Un puşti de 8 ani cu tumoare cerebrală a alergat 50 km

A parcurs “doar” 33 din cele 50 de mile ale unei curse de trail din Statele Unite. Din cauza unor dureri la picioare, nu a reuşit să devină finişer, dar este în mod sigur un învingător. La cei 8 ani ai săi, Lota Ward aleargă deşi destinul l-a împovărat cu o tumoare pe creier. Alergarea îl ajută sa îndure tratamentele, spune tânărul.

Lotatoa “Lota” Ward a alergat în martie în cadrul Antelope Island Buffalo Run, o cursă de trail de 50 de mile din apropierea Salt Lake City. Problemele de la picioare l-au forţat să termine “doar” 33 de mile, adică peste 53 de kilometri. Desigur, termenul “doar” este unul totalmente inadecvat şi reprobabil: căci vorbim de o distanţă impresionantă pentru orice alergător, cu atât mai mult pentru un sportpici de 8 ani şi care mai şi luptă împotriva unei tumori cerebrale.

“Îmi place să alerg pentru că mă ajută mult în momentele grele”, a mărturisit Lota pentru Runner’s World Newswire. “Astfel nu-mi mai este frică de operaţiile pe creier”.

Un tată… model

Vorbim de caz tipic de… aşchie sărită nu departe de trunchi: inspirat de tatăl său ultramaratonist, Lota a început să alerge anul trecut în apropierea casei lor din Layton, Utah. Asta în ciuda rezervelor mamei sale, care nu a vrut ca Lota să parcurgă distanţe lungi.

“Dar Lota nu a acceptat un refuz din partea mea. Deschidea subiectul în fiecare zi”, povesteşte Rowena Ward. “Apoi tatăl lui m-a convins să-l lăsăm să încerce un semimaraton. Am sperat că dup-aia nu va mai dori să alerge la nicio cursă vreodată, pe motiv că e prea greu. Dar nu asta mi-a spus după ce a trecut de linia de finiş a primei lui curse”. În acel moment, tumoarea lui cerebrală nu fusese încă descoperită.

Curse, operaţii, curse

alergator de 8 ani cu tumoareÎn octombrie, o vizită la un specialist a arătat că partea din spate a ochilor lui Lota era umflată. Peste o lună, s-a descoperit şi motivul: un teratom benign. A fost nevoie de două operaţii pentru înlăturarea tumoarei.

În februarie 2015 i-a fost descoperită o nouă tumoare, de patru ori mai mare decât cea iniţială. Şi mai grav e că masa de mărimea unei mingi de golf prezintă semnele unui stadiu timpuriu de cancer. Lota a intrat în a treia sa operaţie într-o zi de miercuri. Duminică alerga deja şi nu oricum, ci în cadrul unei curse de 10 mile.

“Cred că alergarea l-a ajutat să se recupereze din punct de vedere mental. De câte ori trece printr-o operaţie, este motivat să se ridice repede din pat. Este în picioare şi merge în mai puţin de şase ore de la operaţie”, spune Keith, tatăl puştiului.

Medicii sunt de acord ca tânărul să alerge. Mai mult decât atât, neurochirurgul lui este el însuşi un alergător de trail: “Atâta timp cât alergarea îl menţine vesel şi sănătos, nu văd nimic rău în activitatea asta”.

Lota va trece printr-o a patra operaţie în curând, apoi doctorii să decida dacă sunt necesare şi sesiuni de chimioterapie.

Creier “defect”, inimă puternică

Deşi zona creierului îi dă de furcă prin tumori buclucaşe, Lota compensează printr-o inimă puternică. Şi nu doar la capitolul voinţă de a alerga şi de a învinge, ci şi prin dorinţa de a-i ajuta pe alţii. La unul dintre cele trei semimaratoane la care a participat, sportpiciul a fost şi fundraiser şi a reuşit să adune 1700 de dolari pentru doi dintre prietenii săi suferind de atrofie musculara spinală (AMS).

Puteţi să urmăriţi călătoria lui Lota dând like paginii sale de facebook.

Alte poveşti tulburătoare

  • La 62 de ani, Peter Kline aleargă maratoane împingându-i pe copiii invalizi.
  • Două liceene au fost descalificate în timpul unui cros, pentru că au ajutat pe traseu o colegă ce căzuse
  • Un tânăr concurent se împiedică în timp ce trece linia de finiş a unui semimaraton, dar este ridicat şi purtat pe braţe de fratele său, alergător şi el.

Tineri şi neliniştiţi

  • La doar 12 ani, Blanca Ramirez a devenit cea mai tânără sportivă care a alergat 7 maratoane pe 7 continente.
  • La 11 ani, Olivia Garcia a câştigat o cursă pentru toate vârstele. Adică a fost mai rapidă decât atleţi antrenaţi, chiar şi de două ori mai în vârstă.
  • Kayla Montgomery aleargă deşi suferă de scleroză multiplă şi nu-şi simte picioarele.
  • Callum Robertson-Barnes a obţinut locul 10 la un semimaraton alergând în şlapi.
  • Zen Shimane face escaladă la vârsta la care alţii poartă încă pamperşi.
  • Joshua Manning, un adolescent care suferă de autism, găseşte o “evadare” în alergările pe distanţe lungi.

Foto: facebook.com/lotaourwarrior

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments