Visul unui băiat care nu putea să alerge

Atletism
2.5K
0

Copiii visează să primească tot felul de lucruri de la părinţi: o tabletă, un Playstation, maşinuţe, păpuşi, câte şi mai câte. Pe când avea 7 ani, Shamus Evans din Galway, New York, a început să aibă şi el un vis, însă unul insolit: îşi dorea o alergare transcontinentală prin Statele Unite cu ajutorul tatălui său. Întreprindere cu atât mai greu de realizat cu cât Shamus are paralizie cerebrală, boală care îl împiedică să alerge pe cont propriu, în majoritatea timpului având nevoie de un cărucior pentru a se deplasa.

Începutul unui vis

Din fericire, tatăl micuţului este un super-tată: a câştigat în urmă cu câţiva ani un ultramaraton de 6 ore în timp ce îşi împingea fiul. Încântat de experienţă, Shamus a prins gustul alergării şi aşa a început să viseze la o alergare care să atingă ambele coaste ale SUA. Dorinţa lui: să înceapă cu degetele într-un ocean şi să termine cu degetele în oceanul de pe coasta cealaltă.

Pentru a reuşi ceva în viaţă, avem nevoie uneori de perseverenţă. De aşa ceva a dat dovadă şi Shamus: seară de seară, timp de mai multe luni, le-a cerut părinţilor să-i îndeplinească visul. De fiecare dată, Nichole şi Shaun i-au oferit acelaşi refuz, însoţit de explicaţiile logice: lipsa banilor şi a timpului. La ele se adăugau temerile tatălui său, Shaun, care nu ştia dacă e capabil din punct de vedere fizic de un astfel de demers.

Într-o seară din noiembrie 2013, Shamus a pus problema uşor diferit: “Tată, când vom alerga prin ţară [şi nu spunea niciodată “dacă”, ci numai “când” – spune Shaun citat de Runner’s World], hai să donăm cărucioare altor copii ca mine, ca să simtă şi ei cum este să alergi, să simtă cum e să înaintezi aşa repede”. În acea seară, Shaun Evans a zis pentru prima oară “da” la rugămintea fiului său.

wteamevansrooster5380ddfc3a9c5-54aaac88ad0dcVacanţa inedită a unei familii americane

Au trecut 18 luni presărate cu antrenamente grele şi cu temeri. Deşi avea un record personal de 2:28:46 la maraton (obţinut în 2009), Shaun a suferit în anii următori o serie de accidentări şi a avut nevoie de 4 operaţii în 2012. Astfel că erau destule motive de îngrijorare cu privire la capacitatea lui de a susţine o astfel de alergare extremă.

Toate pregătirile au ieşit însă bine, iar pe 4 iulie 2015 cei doi – ajutaţi de mama puştiului şi de fratele mai mic – au pornit într-o călătorie de 3.186 de mile prin Statele Unite ale Americii. Ei vor avea 70 de zile la dispoziţie pentru a ajunge de la Seattle la New York City.

În fiecare dintre cele 15 state prin care membrii familiei Evans vor trece, ei vor dona un scaun cu rotile. Vacanţa inedită este realizata cu ajutorul Ainsley’s Angels, organizaţie care a oferit fondurile. La rândul ei, familia Evans şi-a luat angajamentul de a strânge 70.000 de dolari din fundraising. Deşi mai e mult până la finalul ultra-excursiei, suma a fost deja depăşită: peste 75.000 de dolari au fost donaţi până pe 21 iulie în cadrul campaniei Power To Push.

Finişul ar urma să fie în Bronx, New York, pe 1 septembrie. La finalul călătoriei, Shamus va încerca să-şi bage degetele în apă, aşa cum a visat. El a exersat mersul pe nisip cu ajutorul unui cadru şi va încerca să se deplaseze fără ajutorul tatălui său pe ultimii metri ai călătoriei, la fel cum a reuşit şi în cazul primilor metri.

Shamus are 9 ani şi îşi trăieşte visul chiar în timp ce noi scriem acest articol. Niciodată să nu renunţaţi la visurile voastre!

Alte poveşti tulburătoare

  • Alex şi Jamie, gemenii care luptă împotriva autismului alergând.
  • La 62 de ani, Peter Kline aleargă maratoane împingându-i pe copiii invalizi.
  • Două liceene au fost descalificate în timpul unui cros, pentru că au ajutat pe traseu o colegă ce căzuse
  • Un tânăr concurent se împiedică în timp ce trece linia de finiş a unui semimaraton, dar este ridicat şi purtat pe braţe de fratele său, alergător şi el.

Tineri şi neliniştiţi

  • La doar 12 ani, Blanca Ramirez a devenit cea mai tânără sportivă care a alergat 7 maratoane pe 7 continente.
  • La 11 ani, Olivia Garcia a câştigat o cursă pentru toate vârstele. Adică a fost mai rapidă decât atleţi antrenaţi, chiar şi de două ori mai în vârstă.
  • Kayla Montgomery aleargă deşi suferă de scleroză multiplă şi nu-şi simte picioarele.
  • Callum Robertson-Barnes a obţinut locul 10 la un semimaraton alergând în şlapi.
  • Zen Shimane face escaladă la vârsta la care alţii poartă încă pamperşi.
  • Joshua Manning, un adolescent care suferă de autism, găseşte o “evadare” în alergările pe distanţe lungi.

Website Comments

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Comments